Орбан и Меркел обележили 30 година од пада Гвоздене завесе

ШОПРОН: Лидери Мађарске и Немачке, Виктор Орбан и Ангела Меркел, данас су закопали актуелне "ратне секире" како би обележили 30-годишњицу тзв. "Паневропског пикника", догађаја на граници Аустрије и Мађарске за који се сматра да је помогао да дође до пада Берлинског зида. 
angela merkel, tanjug ap
Фото: Tanjug (Kay Nietfeld/dpa via AP)

На церемонији у западном мађарском граду Шопрону, Орбан и Меркел указали су на заједничку историју њихових земаља и европске вредности које деле, преноси АП. 

Орбан, један од најжешћих критичара политике Меркелове о отварању врата Немачке за тражиоце азила током прилива миграната 2015. и 2016. године, похвалио је канцеларку, чија земља има блиске економске односе са Мађарском. 

Меркел је одговорила тако што је у име своје земље захвалила због чињенице да су 19. августа 1989. мађарски граничари дозволили да око 700 избеглица из источне Немачке пређе границу са западом, чиме су извршили додатни притисак на комунисте у источном Берлину да пусте своје грађане да емигрирају. 

"Ми, Немци, са великом захвалношћу сећамо се доприноса Мађарске у превазилажењу подељене Европе и доприноса Мађарске у остваривању поновног уједињења Немачке", рекла је Меркел током службе у цркви у Шопрону. 

Меркел, која је допутовала данас у Мађарску на позив Орбана, рекла је да је "паневропски пикник" прерастао у "међународни симбол који сведочи да се слобода не може угушити", наводи хрватски Индеx.

"Шопрон показује шта нас чини Европљанима. Пикник је означио заокрет према солидарности, слободи и миру, према Европи с људским лицем", поручила је она.

Те вредности убудуће морају да уједињују Еуропу, сматра немачка канцеларка која је позвала да се уклоне узроци због којих избеглице с ратних и кризних подручја беже из својих земаља у Европу.

На питање да прокоментарише одлуку да Мађарска постави ограде дуж своје јужне границе како би спречила мигранте да стигну до ЕУ, иако је Мађарска била та која је помогла да се Гвоздена завеса сруши пре 30 година, Орбан је рекао да су та два поступка потпуно у складу један са другим. 

Он је нагласио да је подизање Гвоздене завесе у Мађарској утрло пут немачком уједињењу. 

"Знали смо да наше ослобођење од совјетског јарма неће бити коначно без уједињене Немачке", поручио је Орбан. 

Тог 19. августа 1989. отворена је граница између Мађарске и Аустрије поводом "Паневропског пикника" и 700 грађана тадашње Немаче Демократске Републике искористило је прилику да оде на запад.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести