ОПЕК и ФЕД допринели опоравку цена нафте

ЛОНДОН: Цене нафте су у поподневним сатима неутралисале губитке забележене на почетку трговања, након што је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) саопштила да не види знаке глобалне рецесије и да ће производња нафте из шкриљаца у САД порасти 2020. године далеко мање него што се првобитно очекивало.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

На скок цена нафте утицала је и изјава председника америчких Федералних резерви (ФЕД) Џерома Пауела да економију САД очекује "одржива експанзија" и да ће се потпуни ефекат недавног смањења каматних стопа тек осетити.

Цена северноморске нафте "брент" је готово стагнирала на 62 долара за барел у 14:50 ГМТ, након што је дан раније пала за више од један одсто.

Истовремено, америчка "лака" нафта (WTI) поскупела је за 20 центи или 0,4 одсто на 56 долара за барел.

Генерални секретар ОПЕК-а Мохамад Баркиндо изјавио је данас да су глобални економски темељи и даље јаки и да је уверен да ће Сједињене Државе и Кина постићи трговински споразум.

"То ће готово уклонити тамни облак који је захватио глобалну економију," рекао је Баркиндо, додајући да је прерано говорити о будућој стратегији ОПЕК-а.

Навео је и да америчке компаније сада тврде да ће производња нафте у САД порасти за само 0,3 до 0,4 милиона барела дневно у наредној години - упола мање од ранијих предвиђања - што би смањило ризик од вишка понуде на тржишсту у 2020. години.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести