Опада поверење Швеђана у одговор власти на пандемију

СТОКХОЛМ: Поверење Швеђана у способност владе и Агенције за јавно здравље да реагују на пандемију корона вируса опада, услед пораста забринутости због високе стопе смртности у земљи, показују данас објављена истраживања јавног мњења.
s
Фото: pixabay.com

Грађани су првобитно у великој мери подржали одлуку Шведске да не уводи карантин, што су учиниле многе европске земље, али претходних недеља дошло је до пораста критика због високе стопе смртности од ковида19 у Шведској у односу на друге нордијске земље, нарочито међу старијима, преноси Ројтерс.
 

Број преминулих у Шведској, који је више од 4.500, много је виши него у Норвешкој, Данској и Финској заједно.

Према истраживању Новуса, које је урађено за телевизију СВТ, проценат оних с високим или разумно високим поверењем у способност владе да се бави пандемијом опао је на 45 одсто у јуну, док је у априлу износио 63 одсто.

Такође, како се наводи, опало је и поверење у Агенцију за јавно здравље Шведске, која је предводила кампању физичког дистанцирања и хигијенских мера, са 73 одсто на 65 одсто, преноси Ројтерс.

У одвојеном истраживању Демоскопа, објављеном у Афтонбладету, број особа са високим или разумно високим поверењем у поступке власти у вези са панемијом опао је на 55 одсто у односу на 65 одсто у априлу.

Док је већина европских земаља увела карантин на почетку пандемије, Шведска се углавном ослањала на блаже, добровољне мере како би успорила ширење вируса и тако ублажила утицај пандемије на економију.
 

 

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести