Одбачена кривична пријава против Амфилохија за говор мржње

ПОДГОРИЦА: Више државно тужилаштво у Подгорици одбацило је кривичну пријаву Црногорског покрета против митрополита црногорско-приморског Амфилохија, поднету 11. јануара због кривичног дела изазивање расне, националне и верске мржње.
amfilohije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Тужилаштво је образложило да не постоји основана сумња да је митрополит Амфилохије починио пријављено кривично дело, ни било које друго кривично дело из надлежности Вишег тужилаштва, пише "Побједа".

Тужилац Татјана Беговић навела је у образложењу да се говор митрополита Амфилохија "кретао у границама слободе изражавања која је заштићена чланом 47 Устава Црне Горе" и да "није јавно подстицао на насиље или мржњу према одређеној групи", преноси РТЦГ.

"Налазим да се у радњама пријављеног не остварују елементи кривичног дела изазивање расне, националне и верске мржње", навела је Беговић, образлажући да "радња извршења основног облика тог кривичног дела подразумева јавно подстицање на насиље или мржњу, према групи или члану групе која је одређена на основу расе, боје коже, религије, порекла, државне или националне припадности“.

 

Тужилаштво је обавестио Црногорски покрет да, ако је незадовољан пресудом, има право подношења оптужног предлога Вишем тужилаштву у Подгорици, али и да могу Врховном државном тужилаштву да поднесу притужбу за преиспитивање решења о одбацивању кривичне пријаве.

Црногорски покрет поднео је пријаву због Амфилохијевих изјава, међу којима је и та да су "бројни грехови садашње црногорске власти, а да су од њих три најизраженија: стварање лажне цркве, признање лажне државе на Косову и увођење санкција Русији".
 

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести