О'Брајен: Могућ споразум с Кином, забринутост због Хонгконга

ХАЛИФАКС: Саветник за националну безбедност председника САД Роберт О'Брајен изјавио је данас да је још могуће да до краја године с Кином буде постигнут споразум о тзв. фази 1, али је упозорио да председник Доналд Трамп неће затворити очи пред оним што се дешава у аутономној кинеској територији Хонгконгу.
vasington, pixabay
Фото: Pixabay.com, ilustracija

"Надамо се да ћемо споразум (фазе 1) завршити до краја године. Мислим да је то могуће", рекао је О'Брајен новинарима на безбедносној конференцији у Халифаксу, у Канади.

Како преноси Ројтерс, он је, међутим, додао да САД неће затворити очи пред оним што се дешава у Хонгконгу, у Јужном кинеском мору и другим деловима света у којима деловање Кине изазива забринутост.

О'Брајен је додао да САД желе да сутрашњи локални избори у Хонгконгу прођу без насиља.

Он је истакао да би удар кинеских власти на демонстранте као онај који је се својевремено десио на Тргу Тјенанмен у Пекингу, био "страшна ствар".

Трамп је у петак изјавио да је кинеском председнику Си Ђинпингу рекао да би насилно гушење протеста у Хонгконгу имало "изузетно негативне последице" на напоре да се оконча шеснаестомесечни трговински рат између две земље.

На питање шта ће САД учинити ако Кина покуша насилно да угуши протесте, О'Брајен је рекао да се нада да се то неће десити.

"Већ смо видели сувише насиља у Хонгконгу. Право питање је шта је свет спреман да учини у вези с Кином, ако се то деси? САД ће обавити свој део", рекао је О'Брајен.

Амерички министар финансија Стивен Мнучин изјавио је у октобру да трговински прговарачи САД и Кине раде на споразуму "фазе један" који би председници трребало да потпишу у новмебру.

Ројтерс наводи да, међутим, трговински стручњаци и људи блиски Белој кући кажу да би постизање споразума могло да буде одлозено за следећу годину због супротстављених ставова две земље према царинама.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести