Објављени нови транскрипти сведочења, Трамп "није забринут"

ВАШИНГТОН: Демократе у Представничком дому Конгреса објавиле су нове транскрипте исказа америчких званичника који су, иза затворених врата, сведочили у оквиру истраге о опозиву председника Трампа, која следеће недеље постаје отворена за јавност.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

Истражитељи су објавили стотине страница сведочења Фионе Хил, бивше саветнице Беле куће за Русију и потпуковника Александра Виндмена из Савета за националну безбедност.

Према објављеном транскрипту, Фиона Хил рекла је конгресменима да је тадашњи саветник за националну безбедност, Џон Болтон, изразио забринутост да Трампова администрација покушава да врши притисак на украјинске власти. Бивша саветница Беле куће поднела је оставку у јулу, а пре Трампове радила је у и у администрацијама Барака Обаме и Џорџа Буша Млађег, преноси Глас Америке.

Потпуковник Виндмен лично је слушао Трампов разговор са украјинским председником Володимиром Зеленским у јулу. Према транскрипту, изјавио је да је украјинско отварање истраге против демократе Џозефа Бајдена и његовог сина било јасно постављено као предуслов да би се Трамп састао са Зеленским у Белој кући.

Виндмен је такође рекао да за њега нема сумње да је амерички амбасадор у ЕУ Гордон Сондленд тражио од украјинских званичника да воде истрагу против бившег потпредседника САД.

Председник Трамп је новинарима рекао да не мисли да су му досадашња сведочења у Конгресу нанела штету.

Нисам забринут ни због чега, сведочења су сва била добра. Углавном нисам чуо за те људе. Немам појма ко су. Било је неких финих људи. Неки су моји противници. Изгледа нико ништа не зна из прве руке. Али важна је само једна ствар - транскрипт, а транскрипт је савршен, казао је он.

Вршилац дужности шефа особља Беле куће Мик Малвејни није се одазвао обавезујућем позиву Конгреса да сведочи у истрази, позивајући се на имунитет запослених у Белој кући. Његов адвокат је истражитеље обавестио минут пре његовог заказаног сведочења, да Малвејни неће доћи.

Демократе су желеле да га испитају о коментарима које је изнео у октобру о Трамповој одлуци да ускрати војну помоћ Украјини.
Трамп је новинарима рекао да Малвејни није желео да “даје кредибилитет корумпираном лову на вештице”, док демократе овај потез виде као још један доказ да Бела куца опструише њихову истрагу.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести