Нуклеарни кофер - како ће га Трамп предати Бајдену?

ВАШИНГТОН: Одсуство Доналд Трампа са инаугурације Џоа Бајдена отвара питање најважнијег детаља инаугурационог дана - предају нуклеарног кофера новом шефу Беле куће.
tramp i bajden
Фото: Tanjug (AP Photo/Patrick Semansky)

ВАШИНГТОН: Одлазећи председник САД Доналд Трамп неће бити данас на инаугурацији Џоа Бајдена, због чега ће његово одсуство имати утицај на један од најважнијих детаља инаугурационог дана - предају нуклеарног кофера новом шефу Беле куће.

Званично, нема објашњења како ће Трамп предати Бајдену нуклеарни кофер, који служи америчком председнику да у сваком тренутку може да лансира нуклеарне ракете, а носи га војни помоћник, који мора да буде уз председника нон-стоп.

Обично, кофер би био предат другом помоћнику који стоји поред новоизабраног председника на инаугурацији, у овом случају Бајдена, док полаже заклетву, објашњава ЦНН.

Али данас, размена ће се догодити мало другачије него што је то обичај, јер ће Трамп у 14.00 (8.00 часова по источноамеричком времену) отићи на Флориду и биће председник до 18.00.

Верује се да ће нуклеарни кофер бити са њим све време, кажу експерти, што значи да ће бити најмање два кофера на различитим локацијама.

Повремени аутор текстова у Атомик сајентистс, Стивен Шварц, објаснио је како ствари стоје.

"Постоје најмање три, евентуално четири идентична кофера. Један иде са актуелним председником, други је код потпредседника, а трећи је традиционално поред особе која је одређена да преживи важне догађаје, попут инаугурације. Данас ће један кофер бити ван града, што значи да ће само кофер потпредседника Пенса бити у Вашингтону, осим ако није војна канцеларија Беле куће није припремила један за Бајдена", рекао је он за ЦНН.

Трампове шифре за активацију кофера ће важити до 11.59 по локалном времену, након чега ће бити искључене.

"Према 20. амандману, Доналд Трамп је председник до 11.59:59 и до тог тренутка има легално овлашћење да употреби нуклеарни арсенал. Ако га помоћик буде пратио до Флориде, помоћник ће морати да напусти Трампа у подне и да се врати у Вашингтон, са кофером", објасио је Шварц.

Уколико Трамп буде желео да наредни нуклеарни напад у 12.01, наредба неће бити важећа и војни команданти немају обавезу да изврше наређење, а тада ће и кодови престати невазећи.

У међувремену, Бајден ће добити свој "бисквит" (пластична картица на којој су шифре за нуклеарни напад) вероватно рано ујутро, пре инаугурације, као и потпредседница Камала Харис, који ће бити обавештени о процедури покретања нукеларног напада, али њихови кодови неће бити активни до подне.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести