Њујорк Тајмс: Заев страхује од блокаде проширења ЕУ

СКОПЉЕ: Премијер Северне Македоније Зоран Заев страхује да да би блокирање проширења Европске уније могло да изазове драматична померања у целом региону, преноси Плус инфо.
z
Фото: Youtube Printscreen

“Ломим се изнутра”, каже македонски премијер у интервјуу за амерички лист Њујорк Тајмс.

Лист подсећа да је пре два месеца лидер мале балканске нације у Северној Македонији ходао усправно, уз подршку светских лидера, уз похвале првог човека ОУН зато што је понудио светлу тачку у проблематичном свету, а такође се нашао на листи кандидата за Нобелову награду мира.

“Премијер Заев је заложио своју политичку каријеру и будућност своје земље у решавању три деценије дугог спора са суседном Грчком око имена земље. Уз мукотрпну дипломатију и супротно свим очекивањима, он је успео. Али седећи испред његовом канцеларијом у Скопљу, све то изгледа далеко”, пише Њујорк Тајмс.

Лист наводи да су очекивања била да ће након промена имена Северна Македонија моћи да отвори пут ка ЕУ, али прошлог месеца Француска је ставила блокаду, тражећи реформу у процесу приступања.

“Ово ме уништава лично, психолошки”, истакао је Заев.

Он је у разговору рекао да је забринут “не само за себе и своју земљу”, већ за стабилност целог Западног Балкана.

“Национализам и радикализам могу поново да порасту. Постоји ризик од конфликата унутар самих земаља, али и између земаља”, рекао је Заев.

На питање зашто се одлучио да распише ванредне изборе, Заев је одговорио да није имао избора.

“Уколико не идемо на изборе, национализам ће порасти. Преплашен сам”, закључио је Заев у интервјуу за Њујорк Тајмс.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести