Нови ударац за Џонсона, могући ванредни избори

ЛОНДОН: Доњи дом британског парламента гласао је за закон којим се блокира излазак Велике Британије из Европске уније (ЕУ) без споразума и упутио га Горњем дому, преноси АП.
1
Фото: EPA-EFE/JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMEN

Опозициони посланици и побуњеници међу торијевцима осигурали су да закон буде усвојен са 329 гласова против 300, преноси ББЦ.

Уколико закон буде усвојен у потпуности, то ће натерати премијера да затражи продужење рока за Брегзит и после 31. октобра, ако Лондон и Брисел до тог датума не постигну споразум са ЕУ.

Доњи дом је подржао закон који обавезује премијера да од ЕУ затражи продужење рока за Брегзит до 31. јануара 2020. године, осим ако парламент не одобри нови споразум или ако до 19. октобра не гласа за излазак без договора са Унијом.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон најавио је да ће у том случају тражити расписивање ванредних парламентарних избора за 15. октобар, али је за одлуку о превременим изборима неопходна двотрећинска већина у парламенту.

И након више од три године када је Велика Британија на референдуму изгласала излазак из ЕУ, ток Брегзита остаје неизвестан, а могући исходи и прогнозе се и даље крећу од изласка без договора до одустајања од целог пројекта.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести