Нови хибридни напад на Заева, разговор с лажном Гретом Тунберг

СКОПЉЕ:  Премијер Северне Македоније Зоран Заев поново је био мета хибридног напада, али овог пута с њим је телефонски разговарала лажна Грета Тунберг.
zaev1, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

Како преноси портал А1он из Северне Македоније, саветник македонског премијера за односе са јавношћу Марјан Забрчанец изјавио је да је лажна еко-активисткиња заказала и реализовала телефонски разговор иако им је, додао је, све то било сумњиво.

"Пре неколико дана открили смо хибридни напад на кабинет премијера, при чему је био злоупотребљен идентитет младе еколошке активисткиње Грете Тунберг", рекао је Забрчанец.Он је казао да су манипулатори употребили брендиране е-мејл адресе и телефонске бројеве, те да су преко званичног македонског представништва успели да закажу и реализују телефонски разговор.

Одређени делови разговора, каже Забрчанец, били су сумњиви премијеру и његовим саветницима, али ипак је одлучено да се разговар приведе крају како би се разоткрио сумњиви позив.

"Одмах након завршетка телефонског разговора урадили смо све провере верификације идентитета саговорника и данас са сигурношћу можемо да кажемо да је откривен хибридни напад на кабинет премијера. После тога ступили смо у контакт са породицом Грете Тундберг и обавестили их о свим детаљима, да ћемо објавити све то, а они су одговорили да су узнемирени због таквих вести, те да ће пријавити злоупотребу надлежним органима. Такође рекли су да су захвални што их је македонска влада информисала о свему", објаснио је Забрчанец.

Он је додао да је овај напад био много софистициранији од случаја са руским комичарима, али да је пажљива комуникација омогућила да буде разоткривен.

Заев је такође пре неколико месеци био мета напада руских комичара који су се лажно представили у име бившег украјинског председника Петра Порошенка, и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, а разговарали су у више наврата са македонским премијером прошле и ове године.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести