Нове санкције ЕУ против Русије током недеље

БРИСЕЛ/МОСКВА: Министри спољних послова ЕУ договорили су се да уведу рестриктивне мере против одговорних за хапшење руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног.
evropska unija, tanjug
Фото: Tanjug video
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ каже да ће он представити конкретан предлог санкција за који очекује да ће бити усвојен на министарском нивоу у року од недељу дана.
 
”Ове санкције ће по први пут означити и коришћење ЕУ режима о људским паравима”, поручио је Борељ.
 
Након састанка Савета ЕУ, Борељ је пренео заједничку оцену шефова дипломатија ЕУ да ”Русија иде ка ауторитарној држави и да се све више удаваља од Европе”.
 
”Минситри су јединствено оценили да су последњи потези и одговори Русије јасан сигнал незаинтерсованости за сарадњу и тражење конфронтације са ЕУ”, каже Борељ.
 
Договор шефова дипломатије ЕУ 27 је да се у односима са Русијом ЕУ роководи принципима одговора на прекршаје међународног права и људских права, одупирањем на притиске који долазе из Москве, укључујући и дезинформације и сајбер нападе, али и ангажаманом када је реч о питањима где постоји ЕУ интерес.
 
”Договорили смо се и да подржмо оне које се залажу за политчке и друштве слобеде у Русији као и да се нађе начин да се избегне трајни сукоб за нашим суседом”, закључио је Борељ.

Русија: Корак ка деградацији односа

Руско министарство спољних послова поручило је вечерас да су нове најављене санкције Европске уније против Русије незаконите и да изазивају разочарање у Москви.

Министри спољних послова ЕУ сагласили су се раније данас да Брисел уведе санкције четворици високих руских званичника блиских председнику Владимиру Путину као одговор на притварање опозиционог руског лидера Алексеја Наваљног.

Руско министарство спољних послова оценило је у саопштењу да је ЕУ пропустила прилику да промени свој курс према Русији.

Председавајући Одбора за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки каже да нове санкције ЕУ неће остати без одговора Русије, преноси ТАСС.

Санкције Европске уније због случаја Наваљни биће још један корак ка деградацији односа с Русијом, рекао је Слуцки новинарима.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести