Низ напада ножем у Канади, 10 убијених, 15 рањених

ОТАВА: Најмање десет особа је убијено, а 15 рањено у низу напада ножем у староседелачкој заједници и једном граду у канадској покрајини Саскачеван, саопштила је полиција.
brica noz pixabay
Фото: pixabay.com

Двојица осумњичених за нападе у ретко насељеној староседалачкој заједници Дејмијен Сандерсон (31) и Мајлс Сандерсон (30) су у бекству.

Жртве су пронађене на 13 локација у Џејмс Смит Кри Нејшну, аутохтоној заједници са око 2.000 становника, и селу Велдон, североисточно од Саскатуна, највећег града покрајине Саскачеван.

У Џејмс Смит Кри Нејшну проглашена је ванредна ситуација.

Ово је један од најсмртоноснијих масовних убистава у историји Канаде, указује АП.

Канадски премијер Џастин Трудо описао је напад као "ужасан и срцепарујући".

"Шокиран сам и разорен данашњим ужасним нападима. Одговорни за данашње гнусне нападе морају бити приведени правди", поручио је Трудо.

Лидери канадских староседалаца су наговестили да су напади можда повезани са дрогом.

"Са оваквом деструкцијом се сусрећемо када се штетна дрога нађе у нашим заједницама", саопштио је Савез суверених староседелаца из Саскачевана.

Ројтерс цитира локалне медије, који су навели да је међу 10 убијених и мајка два детета.

"Језиво је како затвор, дрога и алкохол могу да униште толико живота", казао је Мајкл Брет Барнс, бивши партнер убијене жене.

Убице још нису ухваћене, а британска новинска агенција преноси да су двојица мушкараца примећена у црном аутомобилу "нисан рог", на око 320 километара јужно од места где су се догодили напади, у граду Реџина, саопштила је полиција.

"Изгледа да су неке жртве циљане, а неке су можда насумичне. Говорити сада о мотиву злочина је веома тешко", рекла је командант покрајинске полиције Ронда Блекмур.

Није искључено и да има још рањених, који су се сами довезли до околних болница, додала је полиција.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести