Немци који приме бустер дозу неће морати да се тестирају

БЕРЛИН: Немци који приме трећу дозу вакцине против корона вируса неће морати да се тестирају, одлучили су данас савезни и регионални министри здравља.
berlin
Фото: pixabay.com

"Постигли смо договор око тога да особе које су примиле трећу дозу вакцине буду ослобођене од тестирања тамо где се и од особа које су вакцинисане тражи негативан тест", рекао је након састанка министар здравља Баварске, преноси агенција Ројтерс.

Мера би требала да ступи на снагу 15 дана од примања бустер дозе.

Предлог, са којим су се сложили министар здравља Карл Лаутербах и министри из 16 немачких савезних држава, има за циљ да охрабри људе да приме бустер дозу вакцине, као и да се смањи капацитет за тестирање.

Негативан резултат теста на вирус и даље ће бити потребан за улазак у болнице и домове за старе како би се заштитили људи који су угрожени, наводи се у нацрту у који је Ројтерс имао увид.

Око 69,9 одсто становништва је примило две вакцине, а њих 23,8 одсто је примило бустер дозу вакцине против корона вируса.

Баварски министар здравља Клаус Холецек рекао је новинарима да Немачка пати од несташице вакцине и позвао власти да користе „неконвенционалне методе“ – укључујући директан контакт са произвођачима – да повећају залихе.

Како се наводи, људи који су примили две дозе вакцине или су се опоравили од вируса морају да покажу негативан тест на ковид-19 да би ушли на места са високим ризиком од ширења инфекције, као што су ноћни клубови или дискотеке.

Као и друге европске земље, Немачка се бори да обузда четврти талас корона вируса.

У протекла 24 сата у земљи су регистрована 473 смртна случаја од последица инфекције корона вируса и нових 30.823 случаја, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести