Немачка: Штрајк на четири аеродрома,хиљаде путника у невољи

БЕРЛИН:  Хиљаде путника на четири немачка аеродрома, укључујући највећи у Франкфурту, нашло се данас у невољи због штрајка копненог аеродромског особља и других запослених у јавном сектору широм земље који су незадовољни платама.
Otakazivanje letova u Nemačkoj Foto: AP Photo/Michael Probst;Carmen Jaspersen/dpa via AP
Фото: AP Photo/Michael Probst;Carmen Jaspersen/dpa via AP

Немачка авиокомпанија "Луфтханза" саопштила је данас да отказује више од 800 од планираних 1.600 летова, док је на поремећаје у реду летења упозорио и франкфуртски авиопревозник "Фрапорт", преноси Ројтерс.

Штрајк је почео у 05:00 сати по локалном времену, а трајаће, како је најављено, до 18:00 сати.Штрајком су погођени и аеродроми у Минхену, Келну и Бремену, а протестној акцији су се придружили и дечији вртићи, службе градске чистиће и базени у неколико немачких држава.

"Овим масовним штрајковима желимо да пошаљемо јасан сигнал послодавцима. Очекујемо понуду за трећу рунду преговора која би била вредна разматрања како бисмо дошли до ваљаног решења", рекао је Франк Бсирске, председник највећег немачког синдиката "Верди".Он је упозорио да ће синдикат пооштрити протесте ако послодавци не изнесу понуду идуће седмице.Иначе, трећа рунда пореговора почеће 15. априла.

Синдикат "Верди" тражи повећање плата од шест одсто за својих 2,3 милиона запослених у јавном сектору на федералном и локалном нивоу.Немачка федерална влада и општине одбациле су захтев синдиката.

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести