Немачка: Северни ток 2 нам треба због гашења нуклеарки

БЕРЛИН: Гасовод "Северни ток 2" је један од начина да Немачка задовољи растућу потражњу за енергијом, изјавио је данас немачки министар економије Петер Алтмајер, одбацивши још једном критике да тај пројект повећава енергетски утицај Русије на Берлин.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

Немачка ће имати повећану тражњу за природним гасом, пошто земља прекида са коришћењем угља и нуклеарне енергије, изјавио је Алтмајер у интервјуу за немачки лист "Билд" уочи посете САД, које важе за најгласнијег критичара овог пројекта.

"Не зависимо од Русије. Ради се о скраћивању рута испоруке и стварању нових структура снабдевања", рекао је Алтмајер, преноси Раша тудеј.

Он је додао да тај гасовод, којим ће се допремати руски гас за Европу, има исту сврху као и изградња нових терминала за амерички течни природни гас (ТПГ) у Немачкој.

Његова изјава долази у тренутку након што је пристигла још једна критика на рачун пројекта "Северни ток 2", и то овај пут од Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Наиме, комитет Парламентарне скупштине ОЕБС-а усвојио је у недељу резолуцију против пројеката "Северни ток 2" и "Северни ток", означавајући их као "средства" која би Москва наводно могла да користи у своје политичке сврхе.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести