Немачка одобрила постављање цеви за Северни ток 2

БЕРЛИН: Немачка државна Поморска и хидрографска агенција (БХС) одобрила је постављање цеви за гас за Северни ток 2 у немачким водама, али конструкција се може наставити тек крајем маја, саопштило је данас немачно регулаторно тело.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Дозвола се тиче постављање цеви дугачких два километра у немачкој Ексклузивној економској зони (чине је немачко Северно море и немачки део Балтичког мора) које ће моћи да поставе специјални бродови који имају систем за позиционирање цеви, као што је "Фортуна пајплејер", пренео је Тасс.

Након што смо пажљиво сагледали све чињенице, ова дозвола је била неопходна да се поставе цеви дужине два километара, тако да могу да се привремено поставе у Ексклузивној економској зони на дну мора док се не настави конструкција, навело је регулаторно тело.

БХС је нагласила да због правне суспензије након реакција еколога, тренутно не постоји дозвола да се гради цевовод до краја маја.

Раније су се две немачке невладине организације за очување животне средине, НАБУ и ДУХ, жалиле због издавање дозволе у јануару, којом се наставља изградња гасовода у немачким водама због ризика за животну средину.

Због правне суспензије, није дозвољено да се настави са изградњом цевовода, међутим, од краја маја до краја септембра градња ће бити могућа у складу са грађевинском дозволом која је издата 2018. године, наводи Тасс.

Северни ток 2 подразумева изградну два гасовода тоталног капацитета 55 милијарди кубних метара годишње од руске обале, преко Балтичког мора, до Немачке.

Изградња је обустављена у децембру 2019. године након што је швајцарска компанија "Swis Allseas" напустила пројекат због могућих санкција САД.

У децембру 2020. године, настављена је изградња гасовода, после једногодишње паузе.

До сада је изграђено 95 одсто Северног тока 2, додаје Тасс.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести