Немачка: Обавезно тестирање оних који се враћају са одмора?

БЕРЛИН: Немачка би могла да уведе обавезно тестирање на коронавирус за грађане који су враћају са одмора из подручја високог ризика, након што је у овој земљи забележен рекордан пораст броја новооболелих у протекла два месеца.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Немачки министар здравља Јенс Спан је за Дојчландфунк радио изјавио да влада жели да уради све како би зауставила ширење корона вируса, али уз обавезно поштовање и заштиту људских права.

Он је рекао да влада Немачке испитује да ли је са правне тачке гледишта могуће да нека особа буде приморана да уради тест на корона вирус, а да истовремено буду испоштована и њена грађанска права.

Министар здравља је додао да судови испитују да ли су све мере усвојене у циљу борбе против корона вируса у складу са правима грађана, преноси агенција Ројтерс.

Спан и његове колеге сложиле су се јуче да ће власти грађанима који се враћају са путовања понудити бесплатно тестирање на корона вирус на добровољној бази.

Они држављани Немачке који се у домовину враћају из подручја високог ризика, као што су Сједињене Државе, Бразил и Турска, моћи ће одмах да се тестирају на корона вирус, док ће они који долазе из других земаља моћи да се тестирају у року од три дана по доласку.

Особа за коју се покаже да је негативна на корона вирус неће морати да проведе две недеље у карантину, који је иначе обавезан.

Немачка је била успешнија од многих земаља у борби са корона вирусом, али се након снимка на којем су приказани туристи из ове земље у Шпанији, јавила бојазан да би повратак немачких грађана са одмора могао да доведе до повећања броја оболелих у овој земљи.

У Немачкој је од почетка пандемије забележено преко 206.000 случајева заразе корона вирусом, од чијих је последица преминуло преко 9.000 особа.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести