Немачка министарка правде поздравља ослобађање Пуџдемона

БЕРЛИН:  Немачка министарка правде Катарина Барли поздравила је данас одлуку немачког суда да, уз кауцију, ослободи из притвора бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона, две недеље након што је ухапшен у Немачкој. 
Pudždemon izašao iz nemačkog zatvora  Foto: Carsten Rehder /dpa via AP
Фото: Carsten Rehder /dpa via AP

Барли је за Зидојче цајтунг рекла да је одлука суда била "апсолутно исправна" истичући да је такву одлуку и очекивала, преноси АП.Немачка министарка сматра да је сада на Шпанији да докаже оптужбе за проневеру против Пуџдемона.

То неће бити лако, оценила је она. Пуџдемон је јуче изашао из немачког затвора, након што је уплатио кауцију од 75.000 евра коју му је суд одредио.Немачки државни суд у Шлезвигу претходно је донео одлуку да Пуџдемон може да буде пуштен уз кауцију, одбацивши захтев Мадрида да Пуџдемон буде изручен по основу главне оптужбе, а то је оптужба за побуну.

Међутим, немачки суд је саопштио да није одбацио захтев за изручење Пуџдемона Мадриду по другом основу - по оптужби за злоупотребу јавних средстава, те да ће Пуџдемон бити пуштен док суд не размотри тај захтев и не донесе одлуку о његовом евентуалном изручењу.

Пуџдемон је ухапшен у Немачкој по шпанској потерници када је покушао да се 25. марта превезе из Финске до Белгије, где тренутно борави.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести