Немачка гаси електране на угаљ до 2030.

БЕРЛИН: Немачки званичници договорили су план гашења националних електрана на угаљ до 2030. године, што подрзумева и да оператери добију милијарде евра одштете, саопштила је влада те земље.
elektrane
Фото: Tanjug (pixabay.com, ilustracija)

Пре једну годину, савет који је именовала влада у Берлину препоручио је да Немачка престане са коришћењем угља за производњу струје најкасније до 2038. године, као део напора за борбу против климатских промена.

Ипак, напори у том правцу су застали последњих месеци, посебно када се има у виду да нека подручја на истоку Немачке зависе од ископавања лигнита, преноси АП и додаје да су званичници на савезном нивоу и гувернери погођених држава договорили "пут за гашење" постројења на угаљ.

Речено да ће се 2026. и 2029. године правити пресек да би се утврдило да ли Немачка може да оствари план три године пре крајњег рока 2035. године.

Министар финансија Олаф Шхолц рекао је да ће оператери електрана на угаљ бити обештећени због затварања тих постројења раније него што је планирано.

Оператери у западној Немачкој добиће 2,6 милијарди евра, а 1,75 милијарди евра ће добити они на истоку, при чему ће плаћања бити извршена око 15 година након што се постројења искључе.

Немачка добија више од трећине електричне енергије сагоревањем угља што ствара велике количине гасова који доприносе глобалном загревању.

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести