Нема кризе за НАТО, трошкови у пуном процвату

РИМ: Италијански лист леве оријентације “Манифесто” пише да данас у ери велике здравствено-економске кризе када сви трпе губитке због пандемије ковид-19, војни трошкови НАТО-а у пуном су процвату.
nato
Фото: Tanjug (nato. int, ilustracija)

Према писању листа, седму године заредом учешће у војним трошковима европских земаља чланица Савеза расте, а од 2014. године повећано је за 190 милијарди евра.

Италијански министар одбране Лоренцо Гверини потврдио је да ће ове године Италија повећати војне трошкове са досадашњих 26 на 35 милијарди евра годишње, “а све то наравно са јавним новцем грађана”, закључује лист.

Италија се такође обавезала да ће као чланица НАТО-а уложити 20 одсто средстава из војног буџета за куповину новог наоружања.

Из тог разлога, чим је преузео министраско место, Гверини је потписао 19. фебруара уговор са 13 земаља чланица НАТО плус Финска, за заједничку набавку ракета и другог авионског наоружања “који имају одучујућу улогу у ваздушним борбама” цитира лист део новог уговора.

Оружје нове генерације које ће Италија, према уговору куповати, служиће између осталог и за наоружавање авиона ловаца Ф-35Б, који се налазе на италијанском носачу авиона “Кавур”.

Нови министар одбране Гверини је тим поводом изјавио да ће Италија бити једна од малог броја земаља која ће заједно са САД, Великом Британијом и Јапаном имати носач авиона опремљен са најмодернијим авионима ловцима.

“На тај начин ће Италија, ојачати своју улогу протагонисте у Атлантском савезу, у групи великих западних демократија, у одбрани њихових неотуђивих принципа и вредности", подсећа “Манифесто” на речи премијера Марија Драгија.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести