Најмање пет жртава урагана, приближава се Флориди

МАРШ ХАРБУР: Најмање пет особа је погинуло на острвима Абако на Бахамима у удару урагана Доријан, који је тренутно лоциран на око 170 километара источно од Вест Палм Бича на Флориди и са ударима ветра од око 205 километара на сат.
dorian florida, tanjug ap
Фото: Tanjug Carl Juste/Miami Herald via AP)

Ураган је на Бахамима оставио бројне куће поплављене и наставио да се креће ка Источној обали где је евакуисано више од милион становника, преноси Ројтерс.

Доријан, један од најснажнијих урагана икад забележених, задржао се на Бахамима око 40 сати, саопштио је Национални центар за урагане са седиштем у Мајамију.

Становници Флориде упозорени су да не напуштају склоништа, док ураган не прође.

"Налазимо се у средишту историјске трагедије. Наша мисија и фокус су сада на потрази, претраживању и опоравку", рекао је премијер Бахама Хуберт Минис на конференцији за новинаре, а након што је саопштио да је најмање пет особа страдало.

Он је додао и да је Обалска стража на терену и да тражи повређене.

Тешко повређене особе пребачене у болницу у округу Провиденс.

Иначе, у девет округа на Флориди наређена је обавезна евакуација, између осталог и у Џексонвилу и Палм Бичу где се налази резиденција америчког председника Доналда Трампа.

Авиони и бензинске станице су затворене, као и популарни Дизниленд.

Научници су упозорили да климатске промене утичу на интензитет урагана, јер загревањем океана и површине воде, олује добијају више енергије, што може да доведе до већих падавина и снажнијих ветрова.

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести