Могерини: ЕУ жели потпуно спровођење ИНФ

БРИСЕЛ:  Земље ЕУ желе да Споразум о ликвидацији ракета средњег и кртаког домета (ИНФ) буде очуван и у потпуности спроведен, изјавила је висока представница за спољне послове и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини.
mogerini, tanjug video
Фото: Федерика Могерини, фото: Танјуг (Видео)

"За Европску унију то (ИНФ споразум) је кључ безбедности", рекла је Могерини након доласка на састанак министара иностраних послова НАТО, пренео је ТАСС.

"То је фундаментални стуб за нашу безбедносну архитектуру у Европи и желимо да видимо да он буде счуван и у потпуности спроведен", навела је Могерини.Државни секретар САД Мајк Помпео јуче је поставио Русији ултиматум од 60 дана по питању ИНФ, изневши тврдње да Русија "вара" у својој контроли оружја.

Како је рекао, више не постоји стратешки смисао да САД буду једина држава која ће поштовати ИНФ, а да ће европске државе обавестити о својим следећим корацима, пренео је Ројтерс.Он је поручио да само Русија може да спасе ИНФ, призна да је кршила споразум, а потом поново почне да га поштује. 

У супротном, Помпео је нагласио да ће САД бити приморане да започну излазак из ИНФ-а који ће трајати шест месеци.Кремљ је данас саопштио да САД манипулишу чињеницама како би лажно оптужиле Русију да крши Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) и створе предтекст да га напусте.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести