ММФ тражи помоћ Г20 да удвостручи средства за кризне ситуације

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд (ММФ) затражио је данас од лидера Групе20 (Г20) да подрже Фонд да удвостручи своје капацитета за финансирање у ванредним ситуацијама како би снажније интервенисао на брзо ширење пандемију коронавируса која ће, према проценама, изазвати глобалну рецесију 2020. године.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija
Директорка ММФ-а Кристалина Георгиева је у поруци челницима 20 највећих светских економија, навела да дубина економског пада и брзина опоравка зависе од обуздавања пандемије и од тога „колико буду снажне и координисане наше акције монетарне и фискалне политике”, преноси Ројтерс.
 
Она је додала да је најважније да се подрже тржишта у успону и привреде у развоју, које је нарочито тешко погодила криза, изненадни прекид економске активности, одлив капитала а неке од њих и оштар пад цена робе коју извозе.
 
“Морамо да делујемо сразмерно величином проблема”, поручила је Георгиева лидерима Г20.
 
Напомињући да су они већ предузели ванредне мере како би спасили животе људи и заштитили своје економију, шефица ММФ-а је оценила да је сад од пресудног значаја да се обезбеди циљану фискалну подршку угроженим домацћинствима и предузец?има како би могли да опстану и да се брзо врате послу.
 
“Таква подршка ће убрзати могући опоравак и оспособиће нас да се боље боримо са изазовима као што су притисак дугова и поремећени трговински токови. У супротном, требаће нам године да се савладају последице великог броја банкрота и отпшштања", закључила је Георгиева.
 
ММФ располаже са око 1.000 милијарди долара финансијских средстава за реаговање у насталој кризи, и тесно сарађује са Светском банком и другим међународним финансијским институцијама, али су проблеми огромни, навела је она.
 
Да би се побољшала способност ММФ-а за брзо реаговање, Георгиева је затражила од лидера Г20 да поџе удвостручење финансијских капацитета за ванредне ситуације, повећање глобалне ликвидности путем обимног одобравања СДР (Специјалних права вучења), као што је то урађено током финансијске кризе 2008-2009, као и проширење коришћења ММФ-овог своп механизма.
 
Георгијева је данас такође тражила од челника Г20 да подрже заједнички позив Фонда и Светске банке званичним билатералним повериоцима да олакшају терет дуга најсиромашнијим земљама света.
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести