После Румуније, загађена јаја и у Словачкој

БРАТИСЛАВА: Словачке власти су саопштиле да су пронашле јаја загађена инсектицидом која су преко Немачке увезена из Холандије. Скандал са затрованим јајима се раније данас проширио и на Румунију и Данску, преноси АФП.
jaja
Фото: pixabay.com

Словачки ветеринарски инспектори су пронашли 21 паковање јаја загађених фипронилом у једном складишту у месту Врбове на западу земље, рекла је портпаролка министарства пољопривреде.

Нешто раније је саопштено да је у Румунији  откривена тона јаја чија су жуманца загађена инсектицидом фипронил, што је први случај у источној Европи од избијања скандала.

Јаја су пронађена у складишту на западу Румуније, а увезена су из Немачке, пренео је АФП.

Холандска полиција ухапсила је раније данас двојицу осумњичених директора домаће компаније Чикенфренд, у оквиру истраге о нелегалном коришћењу потенцијално штетног инсектицида у живинарској индустрији, саопштило је холандско тужилаштво.

Та холандска компанија је у епицентру скандала са јајима загађеним инсектицидом фипронил, преноси агенција Ројтерс, додајући да званичници из Чикенфреда нису били доступни за коментар.

Милиони кокошјих јаја је ових дана повучено са полица европских супермаркета због страха да су контаминирана инсектицидом фипронил, а у Холандији ће због тога можда бити уништено стотине хиљада кокошака.

Тужиоци су у саопштењу навели да су спровели претресе на осам локација у Холандији и Белгији, у оквиру којих су конфисковали аутомобиле, блокирали банкарске рачуне и запленили некретнине.

Претреси су спроведени на локацијама повезаним са фирмом Чикфренд, која је наводно користила исектицид, као и код потенцијалних добављача.

Фипронил је популаран инсектицид за третирање лкућних љубимаца на буве и крпеље, али је  забрањен за употребу у прехрамбеном ланцу. 

Светска здравствена организација сматра фипронил умерено токсичним и каже да само велике дозе тог препарата могу изазвати оштећење органа.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести