Милановић: Односи Хрвата и Срба кључни

КНИН: Председник Хрватске Зоран Милановић оцениоје данас, на свечаности поводом 25 година од војно-полицијске операције „Олуја“ у Книну, да су односи Хрвата и Срба у овом делу Европе кључни.
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović na obeležavanju 25.godinaOluje Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Хрватске Зоран Милановић на обележавању 25.годинаОлује Фото: Танјуг/видео

Он је, у свом обраћању, указао да су ти односи од почетка, пре више од стотину година, били поремећени, да је било сукоба, крвопролића, ратова, грађански рат, агресија."Никако да уђемо у фазу односа у којој ће преовладавати односи поштовања, као да смо оптерећени стварима које су последица агресије", нагласио је он.

Милановић је рекао да Хрватска има добру вољу и веру, и да жели сарађивати, радити, пословати, да Хрвати који послују у Србији када дођу у проблеме пред судом буду непристраснно третирани, као што би и Срби у Хрватској били.

"Време је да уђемо у једну нову парадигму односа. Односи та два народа у овом делу Европе су јако важни. Када се препуцавамо, како се то сада ради, други нас не примећују. Ти односи морају бити бољи, и ја ћу дати све што као председник могу и смем дати, јер је заштита хрватског поретка приоритет. Видим да премијер и председник Сабора исто тако размишљају", нагласио је он.

Говорио је и о ратним злочинима, рекавши да је било „грешака ,злочина, нису само људски лоши, већ су дрзаву коштали“.

"Све је последица грешака које смо правили чињењем и нечињењем после победе. Лекција за нас, не за нови рат, јер не верујем да ће га бити, али у љдуском смислу је да мора да пазимо у сваком тренутку да концентрација никада не попушта", казао је он.

Милановић је истакао да је хрватска држава исправила касније ту грешку.

 

 

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести