Меркел:Боље несавршен него никакав споразум са Ираном

ЈЕРУСАЛИМ: Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је "несавршен споразум са Ираном" бољи од никаквог споразума као и да ће њена земља пажљиво пратити да ли се испуњава.
Tanjug/AP
Фото: Michael Kappeler/dpa via AP

Она је то рекла за израелску телевизију Канал 10 и додала да разуме забринутост Изрела поводом онога што ради Иран, али да има другачије мишљење о томе који је најбољи начин да се та претња оклони, преноси Јерусалим пост.

"Премијер Бењамин Нетањаху верује да споразум између Запада и Ирана не пружа безбедност коју би волео. Сматрамо да постојећи оквир, иако није савршен, боље је имати него немати никакав договор. Наставићемо о томе да расправљамо", рекла је Меркел.

Упитана о одлуци Берлина да не учествује у прошлонедељном бомбардовању Сирије, она је казала да, иако је препознала значај одржавања Конвенције о хемијском оружју, која је успостављена након Првог светског рата, Немачка је имала и друге улоге у делу онога што је назвала "западним синдикатом".

"Имамо поделу послова. Постоје ствари које раде земље попут Француске, Велике Британије и САД, као у овом случају. Постоје друге ствари у којима се САД и друге земље ослањају на нас, на пример, ствари попут останка у Авганистану, или преузимања одговорности на Малију ... Рекли смо да је ова операција била неопходна и пропорционална", изјавила је Меркел.

Упитана да прокоментарисе растући анти-семитизам у Европи, а посебно у Немачкој, Меркел је казала да је оптерећена чињеницом да њена држава још није потпуно уништила антисемитизам и упозорила да је та појава повећана са масивним приливом имиграната у Немачку, од којих су многи са Блиског истока.

"Имамо нове феномене, попут избеглица, или људи пореклом из арапских земаља који са собом доносе различите облике антисемитизма. На жалост, антисемитизам је овде био и раније. Тужни смо због чињенице да деценијама након оснивања Савезне Републике не постоје јеврејска обданишта, школа и синагога које немају полицијску заштиту", рекла је Меркел.

Она је одговарајући на питање да ли ће Немачка пребацити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим казала да треба радити ка дво државном решењу, упркос великим разликама.

"Статус Јерусалима може бити одређен једино у овом контексту. Зато нећемо преселити амбасаду у Јерусалим. Желимо јеврејски и демократски Израел, али и одрживу државу за Палестинце", рекла је Меркел.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести