Меркел: Велика очекивања од немачког председавања ЕУ

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је да Берлин током председавања ЕУ, од 1. јула, жели да "заједничку Европу" поново учини снажном.
merkel, tanjug ap
Фото: Mićael Kappeler/Pool photo via AP

Меркел је, у недељној видео-поруци, нагласила да је превазилажење пандемије коронавируса и њених последица кључни задатак немачког председавања.Указала је да је мото председавања "Европу поново учинити снажнијом", и управо ће на томе, како је истакла, радити свом снагом.

Пандемија, према њеним речима, није однела само на стотине хиљаде живота у Европи, већ је и ограничила кључна европска достигнућа, као што су слобода кретања и отворене границе.

Меркел је најавила да ће подржати свом снагом председника Савета ЕУ Шарла Мишела у напорима да се што пре постигне договор о новом буџету и усвојене мере обнове, како би европска привреда могла поново да расте и а социјално јединство да се очува.

Казала је да је свесна великих очекивања од немачког председавања ЕУ."Желимо та очекивања да оправдамо тиме што ћемо се залагати да сви заједно добро изађемо из кризе и да се сви у Европи припремимо за будућност", поручила је Меркел.Она је казала да су три кључна изазова са којима се суочава ЕУ.

"Прво је постизање ''климатске неутралности'', како би се успориле климатске промене. Други циљ је дигитални суверенитет, јер су последњи дани и недеље показали колико може бити корисна дигитализација у нашој свакодневници и колико је Европа зависна у тој области. Треће је да ЕУ мора бити делотворнија споља, како би бранила европске вредности и интересе у свету", објаснила је Меркел.

Подсетила је још једном да је неопходно поштовати потребне мере у сузбијању даљег ширења корона вируса – дистанца, маска и прање руку – те је затражила коришћење апликације за упозоравање.

"Сваки појединац има одговорност. Схватите ово озбиљно, јер јесте озбиљно. Опасност од вируса је и даље озбиљна", подвукла је она.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести