Меркел: Строге мере најмање до 1.марта

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел жели да задржи ограничења за сузбијање ширења корона вируса најмање до 1. марта, саопштили су учесници састанка њене конзервативне парламентарне групе.
Merkel
Фото: Фонет/АП/Ангела Меркел

Меркелова и лидери 16 немачких држава требало би да се сутра састану како би разговарали о томе да ли се могу предузети кораци за ублажавање мера које су на снази од новембра, а пооштрене су средином децембра, преноси Ројтерс.

"Морамо сачекати 1. март. Мој циљ би био да не морам да исправљам поновно отварање даљим затварањем“, рекла је канцеларка.

Основне школе, јаслице, фризери и малопродаја имали би приоритет у сваком ублажавању, али општи циљ је био да се избегне ново закључавање, рекла је Меркелова.

Данијел Гинтер, премијер државе Шлезвиг Холштајн и високи члан конзервативне странке Ангеле Меркел, отворено је оспорио њен апел.

Рекао је да би први кораци за ублажавање мера закључавања требало да буду могући овог месеца и да је подршку за свој став добио од других државних премијера.

Иако број нових дневних инфекција опада, расте забринутост због утицаја заразнијих сојева вируса на број случајева.

Меркелова је учесницима састанка рекла да се удео инфекција корона вирусом узрокованих варијантом која је први пут откривена у Британији удвостручује сваких 10 дана и да би то ускоро могло постати доминантна варијанта у Немачкој.

Такође је позвала на то да седмодневна инциденција од 50 случајева на 100.000 људи треба да буде мерило за укидање ограничења, рекли су учесници састанка.

Немачка је у уторак пријавила 3.379 нових случајева корона вируса и још 481 смртни случај. Седмодневна инциденција у целој земљи била је 72,8 случајева на 100.000.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести