Меркел: Разговараћемо с Бразилом о пошумљавању Амазоније

БИЈАРИЦ:  Немачка и друге земље разговараће са Бразилом о пошумљавању Амазоније када пожари тамо буду угашени, изјавила је вечерас немачка канцеларка Ангела Меркел.
Merkel na G7 Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP
Фото: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

"Наравно, то је бразилска територија, али овде су у питању прашуме и то је заиста глобално питање, угрожена су плућа целе наше Земље, зато морамо да нађемо заједничка решења", истакла је Меркел.На самиту Г7 у Бијарицу Меркел и француски председник Емануел Макрон разговарали су са председником Чилеа, а немачка канцеларка је навела да нуде "сву могућу логистичку и другу помоћ", коју ће организовати ЕУ.

Меркел је додала и да бразилски председник Жаир Болсонаро улаже "значајне снаге" у борбу против пожара.Уз подршку војних авиона, бразилски војници су почели да се распоређују по прашумама Амазоније у борби против пожара који погађају тај регион рекордним интензитетом.

Одлука о ангажовању војске уследила је након многобројних критика на рачун бразилског председника Болсонара и начина на који се понео према кризи. Он је у петак донео декрет о ангажовању војске у гашењу пожара, поручивши да је посвећен заштити региона Амазона.

Упркос забринутости међународне заједнице, Болсонаро је новинарима рекао да се ситуација враћа у нормалу. Рекао је и да "разговара са свима" о том проблему, укључујући председника САД Трампа, шпанског премијера Педра Санчеза и неколико лидера Латинске Америке.

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести