Меркел осудила хапшење немачког активисте у Турској

КИНБАУМ: Немачка канцеларка Ангела Меркел оштро је данас критиковала Турску због хапшења немачког активисте за људска права Петера Штојдтнера, истичући да је то "апсолутно неоправдано" и да ће немачка влада учинити све да обезбеди његово ослобађање.
Angela Merkel Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Чврсто смо убеђени да је ово хапшење апсолутно неоправдано. Ми, као немачка влада, то осуђујемо. Изражавамо солидарност са њим и свим другим ухапшеним", рекла је Меркел.Овај случај, према њеним речима, изазива огромну забринутост, прености Ројтерс.

"А немачка влада ће учинити све што је у њеној моћи, на свим нивоима, да осигура његово ослобађање", додала је канцеларка.Турске власти су 5. јула притвориле 10 активиста, током радионице о дигиталној безбедости и управљању информацијама на острву јужно од Истанбула, подсећа француска агенција.

Четворо приведених је у међувремену пуштено на слободу уз судску контролу, али је њих шесторо раније данас задржано у притвору, у случају који је међународна организација за људска права описала као "карикатуру правде".

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести