Меркел: Очување ЕУ и борба против климатских промена

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је у традиционалном новогодишњем обраћању грађане да допринесу очувању ЕУ као пројекта мира и благостања.
merkel
Фото: Tanjug (Pool Photo via AP)

Она је на почетку нове деценије поручила грађанима да буду смели, да имају самопоуздања и буду спремни на нови начин размишљања.

Двадесете године могу бити добре године. Изненадимо сами себе тиме шта све можемо. Промене на боље су могуће ако се отворено и одлучно упустимо на нове ствари, истакла је Меркел, преноси Дојче веле.

Она је говорила о три изазова: дигитализацији рада, борби против узрока масовног бекства људи из Африке и - пре свега - о климатским променама.

С обзиром да су промене узорковали људи, морамо учинити све што је у нашој моћи како бисмо савладали тај изазов човечанства, рекла је немачка канцеларка.

Она је описала пакет мера за очување климе који су недавно донеле савезна држава и савезне покрајине, као добар темељ на којем се може даље градити, алије додала да зна да те мере „могу изазвати страхове, преоптеретити а да има и оних којима можда неће бити довоље". Истакла је да се, међутим, Немачка може ослонити на оно "што ју је одувек чинило јаком", а то су идеје, проналазачки дух, марљивост и упорност.

Телевизијска обраћања нацији савезне канцеларке у Немачкој су ретки, а изузетак је новогодишњи говор који се емитује у најгледанијем термину и достиже високе квоте гледаности, а ово је 15. новогодишњи говор Ангеле Меркел.

Уколико све буде по плану, то ће бити њен претпосљедњи говор те врсте јер је најавила повлачење из политике 2021. године, за када су заказани наредни савезни избори.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести