Меркел: Договор у Берлину, поштовати ембарго на оружје

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел саопштила је данас да су се земље, које су укључене у решавање дугогодишњи сукоб у Либији, договориле да треба да поштују ембарго на оружје, који се често нарушава, и да би он требало да буде боље контролисан него до сада.
merkel
Фото: Tanjug (Pool Photo via AP)

Учесници данашње конференције о Либији у Берлину сагласили су се и да ће обезбедити да се више не пружа војна подршка зараћеним странама док траје примирје, навела Меркел после четворочасовних преговора у Берлину.

"Договорили смо се о свеобухватном плану за напредовање. Могу само да кажем да су сви учесници заиста конструктивно сарађивали", рекла је Меркел.

У Берлину су били и лидери двеју зараћених страна, председник међународно признате либијске владе народног јединства Фајез ал-Сараџ и командант Либијске народне армије генерал Калифа Хафтар, а на питање да ли су њих двојица били део преговора у немачкој престоници, Меркел је рекла да је с њима разговарано појединачно, "јер су разлике између њих толико велике да тренутно не разговарају међусобно".

Немачка канцеларка навела је и да би учесници конференције требало да се редовније састају како би осигурали наставак процеса да би народ у Либији добио своје право на миран живот, преноси АП.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес захвалио је Меркел на њеним "апсолутно изванредним" напорима.

"Не могу довољно да нагласим закључак самита да нема војног решења сукоба у Либији", рекао је он новинарима у Берлину, додајући да се нада да ће обавезе које су данас преузете добринети трајном решењу либијске кризе.

Генерални секретар УН нагласио је да је потребан прекид ватре.

"Не можемо да надгледамо нешто што не постоји", рекао је Гутерес, наводећи да су сви учесници конференције обавезали да ће изршити притисак на стране да се постигне потпуни прекид ватре.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас рекао је да "знамо да данашњи потписи нису довољни".

Он је казао да ће представницима земаља који данас нису били позвани на конференцији бити дата прилика да учествују на будућим састанцима четири комитета, који се баве различитим аспектима кризе, укључујући војна питања и економију.

"Знамо да је рад тек почео", рекао је Мас, али је и похвалио "дух сарадње" који је, како је навео, данас виђен у Берлину.

Светски лидери постигли су договор о тексту коначног документа са конференције у Либији, која се одржава у Берлину, преносе агенције позивајући се на изворе.

Према нацрту документа у који је ТАС С имао увид, процес решења кризе у Либији биће подељен на шест делова: примирје, ембарго на оружје, политички процес, реформа сектора безбедности, економска и финансијска реформа, поштовање међународног хуманитарног права и људских права.

У нацрту се такође позива на немешање у оружани сукобу у Либији и тражи од Савета безбедности УН да уведе санкције земљама које крше ембарго на оружје.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести