Мексико и Вијетнам највећи добитници од трговинског рата САД-Кина

ВАШИНГТОН:  Амерички увоз из Кине, њеног највећег добављача, пао је за 12,5 посто због текућег трговинског рата, а Мексико и Вијетнам су искористили ситуацију попунивши ту празнину масивним повећањем својих испорука у САД.
SAD,Kina Foto Freeimages.com
Фото: Freeimages.com

Амерички увоз из Мексика је у последњих неколико месеци забележио највећи раст, са скоком од 5,5 одсто или 12,4 милијарде долара у односу на исти период прошле године, према најновијем извештају америчког Бироа за статистику.

Истовремено, увоз из Кине смањио се за 43,25 милијарди долара у односу на исти период 2018. године, преноси Раша тудеј.

Други неочекивани победник у тарифном спору између САД и Кине је Вијетнам, будући да је амерички увоз из те земље порастао за готово 34 одсто или 10,9 милијарди долара. Захваљујући томе, Вијетнам се померио за пет места на листи највећих америчких добављача - са 12. на седму позицију.

Такав развој ситуације је можда и последица чињенице да одређени број кинеских произвођача пребацује производњу у суседну државу како би избегли нове америчке тарифе.

Генерално гледано, кинеска производна активност снажно је погођена спором са Вашингтоном, будући да је пети месец заредом забележила пад активности.

РТ наводи и да се ове недеље у Вашингтону настављају трговински преговори на високом нивоу с циљем разрешења спора између САД и Кине. Док амерички председник Доналд Трамп, с једне стране, тврди да је постизање договора врло близу, с друге стране, кинески званичцници нису спремни да дају тако смела предвиђања, преносе светски медији.

Дуготрајни трговински и тарифни спор бацио је "сенку" на целокупну глобалну економију, због чега је Светска трговинска организација (СТО) прошле недеље објавила суморну прогнозу раста светске трговине у 2019. години, предвиђајући раст од 1,2 одсто у односу на 2,6 одсто колико је пројектовала у априлу.

"Помрачење перспектива је обесхрабрујуће, али није неочекивано", поручио је тада генерални директор СТО Роберто Азеведо.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести