Меј: Спречити продају и експлоатисање људи преко интернета

ЛОНДОН: Веб компаније треба да учине више како би спречиле модерно ропство, односно продају и експлоатисање људи преко интернета, изјавила је британска премијерка Тереза Меј, у тренутку када Британија намерава да појача напоре у борби против трговаца људима који оперишу онлајн.
Tereza Mej / Tanjug foto
Фото: Tanjug

"Интернетске компаније не смеју да стоје по страни док се њихове платформе користе за олакшавање злоупотребе деце, модерно ропство...", саопштила је Меј уочи данашњег састанка радне групе против ропства, преноси Ројтерс.

Британска премијерка указује да веб компаније могу и требало би да учине више како би спречиле да се материјал везан за трговину људима појави на њиховим платформама.

Британска радна група против ропства - која окупља министре, полицијске лидере и шефове обавештајних служби - користи нове технологије и анализе података како би утврдила које тактике користе трговци људима и открила жртве ропства, саопштила је британска влада.

Сексуално експлоатисање чини око половину свих случајева модерног ропства у Британији, при чему гангови рекламирају многе жртве на вебсајтовима за одрасле, наводи се у саопштењу кабинета премијерке Меј.

Од Британије и САД до Индије и Филипина, све већи број људи постају жртве онлајн трговине, често путем друштвених мрежа и рекламних вебсајтова као што је Бацкпаге.цом, наводе борци против ропства.

Британија важи за лидера у глобалним напорима усмереним на борбу против ропства, а 2015. године усвојила је Закон о модерном ропству, напомиње британска агенција.

EUR/RSD 117.5169
Најновије вести