Медији: Лајчак нови изасланик ЕУ за Западни Балкан

БРАТИСЛАВА:  Одлазећи министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак кандидат је за место првог специјалног изасланика ЕУ за Западни Балкан, преноси ЕУрактив.
miroslav lajcak, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Као добар познавалац прилика и искусни политичар већ је обављао више важних функција на овим просторима - био је на дужности специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини у периоду од 2006. до 2009. и кратко је радио у Европској служби за спољне послове.

Шшеф дипломатије Хрватске, земље која председава ЕУ Гордан Грлић-Радман је истакао да би Лајчак био погодан за ту позицију, преноси словачка агенција ТАСР.

"Зна језик и земље региона. Има искуства, што га чини добрим кандидатом за ту позицију", рекао је.

Медији у Србији су последњих месеци наговештавали да би управо словачки каријерни дипломата пребало да дође на то место које би Европска комисија требало да успостави у координацији са Европском службом за спољне послове (ЕЕАС).

Из канцеларије шефа словачке дипломатије после тих медијских написа поручили су да би постављање специјалног изасланика за Западни Балкан био позитиван сигнал земљама региона да је ЕУ и даље ангажована на том подручју.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести