Мас о ракети: Ако је истина, човек да остане без текста

БЕРЛИН: Немачки министар спољних послова Хајко Мас изјавио је да, уколико се потврди да је украјински авион грешком оборила ракета, "човек искрено само може да остане без текста".
mas, tanjug ap
Фото: Tanjug (John Thys, Pool Photo via AP)

Мас је за н-тв рекао да је Берлин јуче поручио Техерану да очекује и да друге државе буду укључене у истрагу.

"Неопходна је највећа могућа транспарентност за потпуно разјашњење, да се ништа не гурне под тепих јер то, имајући у виду размере, не би било прихватљиво", казао је Мас, преноси АП.

Мас је указао да је позив који су Иранци упутили Американцима да помогну у истрази "веома важан сигнал".

"Сматрам да су све стране схватиле да је сада прошло време за војну ескалацију и да је логично да једни са другима разговарају", додао је Мас.

Амерички званичници претходно су навели да је "врло вероватно" да је иранска противавионска ракета оборила авион, усмртивши свих 176 путника и чланова посаде. И они су претпоставили да је напад могао бити грешка.

Авион је оборен само неколико сати након што је Иран извео балистички ракетни напад на ирачке војне базе у којима су смештене америчке трупе, усред сукоба са Вашингтоном због напада америчког дрона у којем је убијен ирански генерал Револуционарне гарде Касим Сулејмани.

Иран је позвао САД да сачекају резултате истраге о паду украјинског путничког авиона у Техерану и одбацио као велике лажи оптужбе америчких званичника да су авион оборили ирански пројектили, изјавио је портпарол иранске владе.

"Нико неће преузети одговорност за тако велику лаж једном када се докаже да је та тврдња била превара", поручио је портпарол владе Али Рабиеи у саопштењу који је пренела државна телевизија.

Како наводи ЦНН, Рабиеи је рекао да, према међународним правилима, учешће у истрази о паду авиона могу да узму Иран, као држава у којој се несрећа догодила, авиокомпанија и држава која је власник авиона, односно Украјина, фабрика чији је авион - Боинг, као и земља у којој је направљен мотор авиона, Француска.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести