Макрон о Босни као "темпираној бомби" због хрватске председнице?

ЗАГРЕБ: Тим Џуда, политички аналитичар у британском Економисту, изјавио је да не би био изненађен да је о БиХ као "темпираној бомби" дошла од председнице Колинде Грабар-Китаровић, а не од француског председника Емануела Макрона.
1
Фото: Tanjug

Џуда је у изјави за загребачку Н1 тв рекао да су много већи проблем терористи који се враћају у Француску, где су се догађали терористички напади у протеклих неколико година.

"Не бих био изненађен да су ове изјаве дошле од председнице Хрватске, пошто је оно говорила овакве ствари и раније, али се питам је ли председник Макрон проводио превише времена с хрватском председницом. Ове опаске су необјашњиве јер су једноставно погрешне", изјавио је.

Према његовим речима, Макрон би био потпуно у праву да је рекао да је Босна проблем због тога што је дисфункционална држава и да се зато мора направити више да би се учинила функционалном.

"Али, говорећи о џихадистима који се враћају у Босну, што није ништа већи проблем за Босну него за неку другу европску државу, чини ствар веома необичном", рекао је Џуда.

Додао је и да је Макрон рекао да је проблем више у Европској унији која мора да спроведе одређене реформе да би била више политички пројект него да једноставно служи као тржиште.

"Он каже да је ЕУ дисфункционална с 28 односно 27 држава, али да ће бити јос дисфункционалнија кад буде имала 32 државе", рекао је Џуда.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести