Макрон и Меркел помало различито о избору председника ЕК

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел не желе да покажу несагласност око избора новог председника Европске комисије, изјавио је званичник из Макронове канцеларија.
merkel makron
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic, File)

Макрон и Меркел желе да се процеш заврши "идеално" у јуну, рекао је званичник, преносећи детаље телефонског разговора двоје лидера, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да двоје лидера, међутим, имају помало различите погледе када је реч о начину на који ће се бирати нови председник ЕК.

Макрон је рекао Меркеловој да жели да на сутрашњем састанку Савет Европе утврди да механизам "водећег кандидата" не буде аутоматски, објаснио је званичник.

Меркеловој се, међутим, допада тај систем, наводи Ројтерс.

Званичник је пренео да је француски председник уверен да се већина земаља чланица ЕУ слаже с њим.

Макрон је навео да "водећи кандидати", кандидати за председника ЕК које су номиновале партије с највише гласова на европским изборима, легитимни, иако избор новог председника мора да одражава резултате гласања, рекао је званичник.

Трећа највећа групација у Европском парламенту, Либерални центар, којем припада и Макронова партија, мора бити део изборног процеса, рекао је француски председник Меркеловиј, а пренео званичник из његове канцеларије.

EUR/RSD 117.5272
Најновије вести