Макрон: Француска се не налази на погрешном путу

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон сматра да се Француска не налази на погрешном путу и најавио нове реформе као одговор на протесте "жутих прслука".
Makron Emanuel/Fonet
Фото: FoNet

"Запитао сам се да ли треба да зауставимо све што је урађено у протекле две године, да ли смо на погрешном путу, ја верујем сасвим супротно", рекао је Макрон данас на конференцији за новинаре, једној од ретких као свој одговор на вишемесечне протесте "жутих прслука", преноси Ројтерс.

Говорећи о дебатама које су организоване широм Француске, Макрон је нагласио да су сви они пре свега "деца Просветитељства" и да "управо из ових дебата, ових разматрања, и могућности да супротставимо мишљења једни другима...могу се појавити добра решења за земљу". 

Председник Француске је нагласио да се мора обезбедити боље функционисање јавних услуга у мањим местима и да се "мора гарантовати приступ за све здравственим службама и гарантовати да ниједна школа или болница неће бити затворена без одобрења градоначелника".

Макрон је казао да жели да људи осећају да су више укључени у демократски процес поједностављењем правила за референдуме и децентрализацијом више функција владе.

Он је говорио и о пензијама и рекао да влада планира да повеже најниже пензије са растом инфлације.

Када је говорио о реформи јавне управе у Француској, Макрон је рекао да жели да је реформише, јер то више није меритократски систем.

Нећемо да штитимо "запослења за цео живот", подвукао је Макрон.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести