Мадуро: Санчес ће "окрвавити руке" ако дође до пуча

КАРАКАС: Председник Венецуеле Николас Мадуро поново је критиковао европске земље које су признале опозиционог лидера Хуана Гваида за председника те земље, а нарочито је оштру критику упутио на рачун премијера Шпаније Педра Санчеса.
maduro, tanjug ap
Фото: Nikolas Maduro, foto: Tanjug (Miraflores Presidential Palace via AP)

Мадуро је рекао да ће Санчес имати "крв на својим рукама" ако се изведе пуч против њега, преноси АП.

У телевизијском обраћању уживо Мадуро је поновио да одбацује ултиматуме било које земље пошто је истекао рок који му је ЕУ поставила да распише председничке изборе.

Такође је одбио настојања неких земаља и САД да се у Венецуелу пошаљу хитно храна и лекови, рекавши да Венецуела није земља просјака.

У међувремену је и Чешка признала Гваида тако да је број европских земаља које су то учиниле порастао на 11. 

Ипак, Италија је блокирала нацрт саопштења Европске уније у којем се наводи да ће чланице ЕУ признати Хуана Гваиду, председника скупштине Венецуеле, за привременог председника те државе, јавља Ројтерс позивајући се на дипломатске изворе.

Државе ЕУ су већ данима споре поводом ситуације у Венецуели. 

Противљење Италије је, међутим, спречило доношење јединственог става Европске уније.

Венецуела: Преиспитаћемо односе са чланицама ЕУ

КАРАКАС: Влада Венецуеле данас је најавила да ће преиспитати билатералне односе са чланицама Европске уније које су признале лидера опозиције Хуана Гваиду као новог шефа државе.

Ројтерс преноси се у владином саопштењу наводи да "најснажније одбацује одлуке неких европских влада којима су се званично покориле стратегији администрације САД да збаци са власти законитог председника Николаса Мадура".

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести