Мадуро наредио војне вежбе дуж границе са Колумбијом

КАРАКАС: Председник Венецуеле Николас Мадуро наредио је венецуеланској војсци да одржава вежбе дуж границе с Колумбијом, оптуживши председника суседне државе да планира напад услед пораста тензије између двеју држава Јужне Америке.
maduro, tanjug ap
Фото: Nikolas Maduro, foto: Tanjug (Miraflores Presidential Palace via AP)

"Колумбијска влада не жели мир", рекао је Мадуро класи официра на националној телевизијској војној церемонији.

"Жели рат. Жели насиље", додао је он, преноси АП.

Тензије су ескалирале последњих дана усред дуготрајне борбе између Мадура и венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гваида, који жели да свргне социјалистичког председника уз подршку Сједињених Држава, Колумбије и више од 50 других нација.

Венецуела тврди да има доказ да се у камповима у суседној Колумбији обучавају паравојне снаге које наводно планирају нападе на ту земљу.

Венецуелански министар за комуникације Хорхе Родригес је се на државној телевизији оптужио десничарског председника Колумбије Ивана Дукеа да не чини ништа да то заустави, преноси АП. 

Између Венецуеле и Колумбије дошло је до пораста тензија након што је група левичарских герилаца у Колумбији објавила да ће поново узети оружје, а Дуке је оптужио владу Венецуеле да пружа уточиште колумбијским герилцима.

Родригес је показао сателитске снимке и координате онога што је описао као три паравојна кампа за обуку дуж границе у Колумбији.

Такође је рекао да је Венецуела спречила терористе да активирају експлозив на две полицијске јединице и Палату правде у Каракасу.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести