Лидери ЕУ: Цела Европа допринеће обнови Нотр Дама

СТРАЗБУР: Велика штета која је нанета катедрали Нотр Дам у Паризу представља ударац за целу Европу и цела Европа ће допринети њеној обнови, поручили су данас лидери ЕУ на седници Европског парламента у Стразбуру.
 Katedrala Notr Dam posle požara  Foto: AP Photo/Christophe Enaa
Фото: AP Photo/Christophe Enaa

 "Европа је рањена. Француска је рањена. Париз је рањен," рекао је председник Европске комисије Жан Клод Јункер обраћајући се посланицима у ЕП-у и обећао да ће ЕУ показати солидарност. Јункер је нагласио да су сви у ЕУ ожалошћени и додао да је јуче био "ужасан дан" за све оне који воле Француску и Париз, пренео је Ројтерс. 

Председник Европског савета Доналд Туск упоредио је трагедију која је задесила француску престоницу са оном у Гдањску, његовом родном граду, који је сравњен са земљом током Другог светског рата, али је обновљен. "Ви ћете такође обновити своју катедралу", рекао је Туск и упутио речи утехе и солидарности са целокупним француским народом у време трагедије која их је задесила. 

Он је, како је раније пренето, позвао земље чланице ЕУ да помогну Француској у обнови Нотр Дама, истичући да је та катедрала у Париз симбол онога што повезује Европу.Туск је навео да пожар у Нотр Даму подсећа Европљане "колико можемо да изгубимо".

"Овде је реч о нечему већем од материјалне помоћи. Пожар у Нотр Даму нас је освестио да нас нешто важније и дубље везује од уговора", казао је европосланицима Туск.Председник Европског парламента Антонио Тајани позвао је европосланике, на састанку у Стразбуру, да своју дневницу издвоје за обнову катедрале.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести