Ледени брег дуг шест километара одвалио се са глечера на Гренланду

ЛОНДОН: Ледени брег дуг шест километара одвалио се са глечера на истоку Гренланда.
grenland_gleccer
Фото: Танјуг (Видео)

Професор Дејвид Холанд са њујоршког универзитета, експерт на пољу проучавања океана, рекао је АП-у да се тако нешто значајно на Гренланду није догодило више од деценије.

Тренутак када се ледени брег одвојио од глечера приметила је његова супруга Дениз 22. јуна која је боравила на Хелхајм глечеру прикупљајући податке о променама нивоа океана.

Холанд је рекла да се у видео снимку убрзаном 20 пута види како нестаје три одсто вечног леда на Гренланду за 30 минута. 

Комад леда који се одвојио од гренландског Хелхеим глацера је огроман, дугачак око шест километара, и заузео би, како су научници описали, простор од доњег Менхетна до Мидтовна у Њујорку.

Научници верују да ће филм, снимљен у тренутку када се ледени брег одваја од леденика у источном Гренланду помоћи истраживачима да разумеју узроке пораста нивоа мора широм света. 

"Пораст глобалног нивоа мора је неспоран и последичан", рекао Давид Холланд. 

Он каже да овај снимак, колико је важан и за познавање начина на који се одвајају и топе ледени брегови, толико важан и за прецизније симулацију промена које би могле утицати на климатске промене.

То ће омогућити научницима да предвиде те промене и планирају одговор на њих, јер како најављује, с обзиром на глобално загревање овакви случајеви ће бити све чешћи. 

Највећу претњу већ годинама представља антарктички ледени гребен Ларсен Ц чије се ивице све више топе, а расте претња да би он могао да се одломи у наредних 100 година и изазове подизање нивоа мора широм света до три метра. 

То би имало бројне последице на живот становника приобалних подручја: поплаве изазване невременом, губитак обрадивих површина и продирање соли у подземне воде, упозоравају научници.

По величини, Ларсен Ц је четврти ледени гребен на свету и простире се на површини од око 55. 000 квадратних километара. Два мања гребена на источној страни полуострва - Ларсен А и Ларсен Б - одломила су се у протеклих 20 година. 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести