Лавров: Русија се придржава ЦТБТ и то ће наставити да чини

ЊУЈОРК:  Од како се придружила Разумљивом споразуму о забрани нукеларних проба (ЦТБТ), Русија није спровела ниједну нуклеарну пробу и наставиће да се придржава обавеза из тог споразума, изјавио је данас у Њујорку шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
lavrov, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP

Лавров је на конференцији посвећеној поменутом споразуму и одржаној на маргинама 74. Генералне скупштине УН, изјавио да одбијање САД да ратификују споразум умањује изгледност да ЦТБТ постане функционалан међународни документ, преноси Тасс.Он је подсетио да је Русија ЦТБТ ратификовала 2000. године, али и да нуклеарне пробе не спроводи од 1991.

"Од 1991. године Русија се придржава мораторијума на нуклеарне пробе, с обзиром да од тог тренутка нисмо спровели ниједан тест. Наставићемо да се придржавамо ове забране под условом да и друге нуклеарне силе имају такав приступ", истакао је Лавров.Руска агенција подсећа да је ЦТБТ усвојен на Генералној скупштини УН 1996. и да га је до сада ратификовало 166 земаља.

Међутим, како наводи Тасс, споразум још није ступио на снагу, јер га нису ратификовале САД, Кина, Египат, Израел и Иран, док га Индија, Пакистан и Северна Кореја нису ни потписале.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести