Лавров: Ограничења ЕУ на увоз украјинског жита потврђују руске процене

ХАВАНА: Рестрикције које су земље чланице Европске уније увеле на увоз украјинске хране, потврђују руску процену ситуације у вези са Споразумом о житу, изјавио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
1
Фото: Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

"То потврђује наше процене да, за разлику од иницијатива које је најавио генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш о потреби да се помогне најсиромашнијим земљама, украјинска страна на споразум о житу гледа као на комерцијални договор и као такав, тешко да може да помогне трећим земљама", рекао је Лавров на конференцији за медије са министром спољних послова Кубе Бруном Родригезом Париљом, преноси ТАС С.

Руски шеф дипломатије је истакао да готово ништа није урађено да се отклоне препре када је реч о извозу руског жита и ђубрива у оквиру Црноморске иницијативе.

"Што се тиче другог и неизоставног дела иницијативе генералног секретара УН Антонија Гутереша, конкретно када говоримо о отклањању било каквих препрека на путу руског извоза ђубрива и житарица, заправо ништа није урађено“, рекао је Лавров. 

Током састанка са кубанским колегом, позвао је Родригеза Париљу да посети Русију.

"Позвао сам министра спољних послова Кубе у посету Русији. Верујем да ћемо у догледно време моћи да саопштимо распоред", рекао је Лавров, преноси ТАС С.

 

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести