Лавров: Нуклеарни споразум у опасности без сарадње Запада

МОСКВА:  Западне земље потписнице иранског нуклеарног споразума морају да се придржавају својих обавеза, а у супротном тај уговор ће престати да постоји, упозорио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
lavrov, tanjug ap
Фото: Tanjug (Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

"Ако западни партенери нису у стању да се врате пуном поштовању својих обавеза из нуклеарног споразум, што би водило томе да се и Иран врати својим обавезама, споразум више неће постојати", истакао је Лавров после разговора са иранским колегом Мохамедом Џавадом Зарифом у Москви. преноси Тасс.

Споразумом који је Иран 2015. године потписао са САД, Великом Британијом, Француском, Немачком, Русијом и Кином предвиђено је укидање санкција тој земљи у замену за ограничења у њеном нуклеарном програму.САД су се крајем прошле године једнострано повукле из споразума и увеле оштре санкције којима је Ирану онемогућено да извози сирову нафту.

Техран је вршио притисак на европске потписнице споразума да пронађу начин да смање дејство санкција на иранску привреду.Као одговор на санкције, Иран је полако почео да смањује поштовање одредби споразума, што је изазвало осуду западних земаља и пораст тензија у региону, док Русија и Кина за такав развој догађаја криве САД.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести