Лавров: Авион оборен када је Техеран страховао од напада САД

МОСКВА: Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да се ненамерно иранско обарање авиона украјинске авиокомпаније прошле недеље догодило у тренутку када је Техеран страховао због извештаја о напредним америчким борбеним авионима у том подручју.
lavrov, tanjug ap
Фото: Tanjug (Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

"У ваздуху у иранском пограничном подруцју у то време је било у ваздуху најмање шест авиона Ф-35. Ове информације тек треба да буду верификоване, али желим да подвучем нервозу која увек прати такве ситуације", рекао је Лавров, а пренео Ројтерс.

Иранско обарање авиона на лету 752 Јукрејн Интернешонал Ерлајнса, у којем је погинуло свих 176 особа, довело је до вишедневних протеста против власти, а након што је иранска војска признала да је случајно оборила авион.

Лавров је на својој годишњој конференцији за новинаре у Москви инцидент назвао људском грешком и рекао да не покушава никога да оправда за оно што се догодило.

Али рекао је и да је важно разумети контекст и да се инцидент догодио неколико сати након иранског ракетног напада на америчке базе у Ираку, када су иранске снаге биле спремне за неку врсту америчке војне одмазде.

"Постоје информације да су Иранци очекивали још један амерички напад, али нису знали у којем облику би могао да се догоди", рекао је Лавров.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести