Лампедуза, ситуација ван контроле, хиљаду миграната на острву

РИМ: Градоначелник италијанског острва Лампедуза Тото Мартело позива владу да на острву прогласи ванредно стање, јер је због непрестаног доласка стотина миграната из Африке ситуација ван контроле, писе агенција АГИ.
italija
Фото: freeimages.com, ilustracija

Међу мигрантима пристиглим у последња два дана 25 је позитивно на Ковид19.

Председник регије Сицилија, чији део је и острво Лампедуза, Нело Мусумеци, апелује на централну владу да помогне јер је ситуација изван контроле не само због тога што су центри за смештај миграната пренатрпани, већ и због потенцијалне претње да се зараза прошири.

"Овде је реч о политичкој кризи без преседана која може да прерасте и у санитарну. Због климатских промена искрцавање миграната је значајно порасло. Ми као власт чинимо све да обезбедимо сигурност становништва, али смо на измаку наших снага и капацитета", упозорава градонацелник Лампедузе.

Реаговао је лидер партије "Лига", Матео Салвини, који тврди да он и "Лига" "штите рибаре, раднике и предузетнике Лампедузе који више не могу да поднесу инвазију миграната".

Јуче је градоначелник Лампедузе критиковао Салвинија и његове изјаве оценио као "политичку пропаганду" и подсетио да, када је Матео Салвини био министар унутрашњих послова и када је могао нешто да промени, није одговорио на апеле за помоћ.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести