Кукан: Европски парламент подржава чланство Србије у ЕУ

БЕОГРАД: Европски парламент, без обзира што има и чланица ЕУ које не гледају благонаклоно на проширење Уније, подржава проширење, као и чланство Србије у ЕУ, рекао је данас у Београду председавајући делегације ЕУ Едуард Кукан.
Predsedavajući delegacije EU Eduard Kukan  Foto Tanjug/ S. Radovanović
Фото: Dnevnik.rs

Отварајући Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија (ПОСП), Кукан је навео да је ЕП у резолуцији дао и конкретне предлоге за реформе и истакао да Србија добро напредује у преговорима са ЕУ, што ЕП поздравља и подстиче.

"Морамо да желимо јаку ЕУ и да у њој све земље функционишу близу функционисању садашњих чланица", рекао је Кукан и додао да то подразумева демократске државе, које су дом слободних грађана, који ће моћи слободно да изражавају своју вољу.

То подразумева, наводи Кукан, и слободно правосуђе, слободно јавно информисање, владавину права.Истакао је да је ЕП разочаран због застоја у преговорима Београда и Приштине и нада се да ће "обе стране остати привржене дијалогу" и проналажењу решења на тај начин.

"Србија и Косово не могу себи да дозволе да изгубе импулс сада. Треба оставити прошлост иза себе и отворити боље перспективе за улагања у будућности", казао је Кукан.Амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти, у име званичног председавања Аустрије Саветом ЕУ, казао је да је 26. јуна утврђено да је проширење кључна политика ЕУ.

Према његовим речима, Аустрија, као и њихови претходници Бугарска, и даље заговара добру перспективу за све њихове југоисточне партнере. "Желимо да постигнемо напредак земаља Западног Балкана у приступању ЕУ. ЕУ не може бити комплетна без свих држава југоисточне Европе", истакао је Лутероти и додао да Аустрија у потпуности подржава стратешки циљ Србије да се придружи ЕУ.

Како је навео, отварање осталих преговарачких поглавља зависе од напретка у Србији, процеса реформи у владавини права и нормализације односа Београда са Приштином.Поздравио је успехе у економским реформама и побољшању фискалне ситуације у Србији, као и унапређењу пословног окружења и спровођењу струковних реформи.

"Што се тиче Београда и Приштине, ми поздрављамо што су се обе стране определиле да раде заједно са виосоком представницом на нормализацији односа и то да се постигне правно обавезујући споразум. Надамо се да ће и једна и друга страна наставити да раде у оквиру споразума", казао је Лутероти.

Шеф Делгације ЕУ у Србији Сем Фабрици навео је да је текућа година "веома жива" када су питању преговори Србије са ЕУ и да је било доста активности по том питању.Каже да Европска комисија ради на изради следећег извештаја о напретку, који ће бити објављен у првом кварталу 2019. године.

"Пут реформи ће обележити владавина права и нормализација односа са Приштином, на основу тога ће бити урађен извештај", казао је Фабрици.Истакао је да пажња највише посвећена реформи правосудних органа, као и да се види напредак у реформи владавине права.Како је навео, када је у питању слобода медија, питања која су била отворена у извештају 2017. године су и даље отворена.

Наводећи да радна група ради на новој медијској стратегији, Фабрици је казао да подстичу да се пронађу и спроведу договрени кораци са удружењима новинара како би се та стратегија донела."Поздравили смо одлуку да се поново уведу визе за грађана Ирана, али очекује се и да Србија усклади политику визне либерализације са политиком ЕУ по том питању. Србија би требало да буде апсолутно усклађена са спољном политиком ЕУ", казао је Фабрици.

Председавајући делегације Републике Србије Владимир Орлић навео је да је Србија данас држава у којој се остварује напредак у свим сегментима друштвеног живота, да је фактор стабилности и мира на Западном Балкану и да је уважен саговорник на спољнополитичком плану.

"Верујем да ће остварени резултати бити остварени на прави начин и да ће већ наредни 10. састанак протећи у знаку декларације, у којој ћемо, након што смо говорили о перспективи за чланство 2025. године прећи на језик извесног чланства Србије те године", казао је Орлић.Додао је да је чланство у ЕУ стратешки циљ наше земље, те да је од великог значаја и у економском и у политичком смислу.

У оквиру деветог састанка ПОСП-а сутра ће бити одржана друга радна сесија, након чега ће Кукан и Орлић одржати конференцију за медије.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести