Конте формирао нову владу Италије

РИМ: Премијер Италије Ђузепе Конте формирао је нову владу, коју чине популистички покрет "Пет звезда" и Демократска партија, саопштено је из кабинета председника Италије, преноси АП.
Italijanski premijer Đuzepe Konte Foto: Tanjug/video
Фото: Италијански премијер Ђузепе Конте Фото: Танјуг/видео

Председник Италије Серђо Матарела пре шест дана дао је Контеу нови мандат за формирање владе, а он га је данас обаветио да има нову већину.

Прва влада Италије, коју је водио Конте 14 месеци, распала се када је лидер Лиге Матео Салвини са својом антимигрантском политиком покушао да изнуди ванредне изборе и тако преузме премијерску позицију.

Демократа Роберто Гвалтијери биће нови министар економије, а Салвинијево Министарство унутрашњих послова водиће Лучијана Ламоргезе, која се сматра експертом за питање миграција и ванстраначки је стручњак.

Лидер покрета "Пет звезда" Луиђи ди Мајо биће министар спољних послова, а лидер демократа Никола Зингарети, гувернер региона Лацио, није желео да преузме министарску позицију.

Нова влада има 10 министара из покрета "Пет звезда", девет из Демократске партије и једног из мале левичарске странке Слобода и једнакост.

У влади Италије има седам жена.

Заклетву ће положити сутра у 10 сати, док је гласање у парламенту Италије заказано за петак.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести